top of page

Home < Opleiding < Zwemmend redden

In het zwembad

Opleidigen

Opleidingen Lifesaving

De opleidingen die in het zwembad worden gegeven vallen onder de diplomalijn Lifesaving en zijn ook wel bekend onder de naam Zwemmend Redden. De opleidingen zijn onderdeel van de door International Life Saving Federation (ILS) erkende trainingen van Reddingsbrigade Nederland.

Junior Redder 1 t/m 4 (jezelf redden)

Met het eerste diploma kan al vanaf een leeftijd van 6 jaar gestart worden, de enige vereiste om mee te mogen doen is dat je in het bezit bent van een 'gewoon' zwemdiploma van het zwem ABC. Tijdens deze opleidingen staat de eigen veiligheid en zelfredzaamheid in het water voorop. Het gaat er dus vooral om jezelf te kunnen redden. 

 

Zwemmend Redder 1 t/m 4 (je vriendje redden)

Nu je jezelf goed weet te redden wordt het tijd om te leren anderen te redden, zoals bijvoorbeeld je vriendje of vriendinnetje. Voor het redden van anderen leer je bevrijdings- en vervoersgrepen en wordt er gebruik gemaakt van hulp- en reddingsmiddelen.

 

Lifesaver 1 t/m 3 (redder)

De Lifesaver wordt opgeleid om zelfstandig een verantwoorde redding uit te kunnen voeren. Hierbij maakt de Lifesaver zelf de inschatting om dit droog of nat te doen en welke hulp- en reddingsmiddelen hierbij gebruikt kunnen of moeten worden. 

Wat leer je?

Wat leer je?

Tijdens de lessen ligt de nadruk uiteraard op het oefenen met zwemmend redden, maar ook wordt niet vergeten dat zwemmen een vorm van ontspanning is. Belangrijke onderdelen zijn:   

  • Verbeteren van de zwemvaardigheid, 

  • Zelfredding; voorkom dat je zelf slachtoffer wordt,

  • Benaderen van een drenkeling,

  • Vervoeren van een drenkeling,

  • Omgaan met reddings- en hulpmiddelen, 

  • Systematisch zoeken,

  • Hoe te handelen in noodsituaties,

  • Conditietraining.

 

In de lessen wordt gewerkt volgens de richtlijnen van Reddingsbrigade Nederland.

Praktisch

Praktisch

Toelatingseisen

Met het eerste diploma kan al vanaf een leeftijd van 6 jaar gestart worden, de enige vereiste om mee te mogen doen is dat je in het bezit bent van een 'gewoon' zwemdiploma van het zwem ABC. Heb je meer zwemervaring, of ben je volwassenen, dan wordt op basis van het niveau beoordeeld met welke opleiding je start.

Afzwemmen

De opleidingen zijn zo opgezet dat je start op jouw niveau en je elk jaar voor een volgend diploma kunt afzwemmen (volgens de diplomalijnen). Hoe hoger de opleiding des te meer er van je verwacht wordt qua kennis, vaardigheden, conditie en kracht.

Zwemtijden

Je bent welkom om een keer te komen kijken en een avond mee te zwemmen in Utrecht of Maarssen. Er zijn altijd instructeurs aanwezig om meer informatie te geven. 

  • Trainingen in Utrecht (Zwembad de Kwakel) zijn op de maandagavonden van 18:30-19:15 en van 19:15-20:00.

  • Trainingen in Maarssen (Sportfondsenbad Safari) zijn de donderdagavonden van 18:30-19:15 en van 19:15-20:00.

In de schoolvakanties en op feestdagen wordt er geen training gegeven.

bottom of page