top of page

Home < Vereniging < Jeugd en evenementen

Jeugd en evenementen

Evenementen

Komende evenementen

Reddingsbrigade Utrecht heeft jaarlijks diverse evenementen zoals de nieuwjaarsduik, het kamp, herfstvaren of serious rescue. Schrijf je hier in voor de evenementen.

 • 14 jun 2024, 19:00 – 16 jun 2024, 16:00
  Scouting Almere, Sluiskade 21, 1353 BT Almere, Nederland
  Op 14 tm 16 juni gaan we weer op kamp! Schrijf je nu in
 • 15 jun 2024, 17:00 – 22:00
  Scouting Almere, Sluiskade 21, 1353 BT Almere, Nederland
  Op 15 juni gaan we BBQ-en tijdens het kamp! Schrijf je nu in

Activiteiten naast opleiding en waterhulpverlening

Naast de trainingen en waterhulpverlening zijn er vele andere activiteiten bij Reddingsbrigade Utrecht. Jaarlijks terugkerende evenementen zijn het kamp, de vaartocht en Serious Rescue. In het botenhuis van Reddingsbrigade Utrecht komen we samen voor lessen, vergaderingen, voorbereiden en evalueren van bewakingen, gezellig samen zijn. Maar er is meer, zoals:

 • Het geven van voorlichting over veiligheid op en rondom het water

 • Helpen met jouw spreekbeurt of werkstuk.  

 • De Utrechtse Unox Nieuwjaarsduik die sinds 2017 samen met Reddingsbrigade Utrecht wordt georganiseerd.

 • De Nationale sportweek een initiatief van NOC*NSF met als doel sporten en bewegen te promoten. Tijdens deze week kan iedereen meetrainen bij Reddingsbrigade Utrecht.

 • In de media zijn wij regelmatig te zien, horen en lezen. Kijk een bij RTV Utrecht en RTV Stichtse Vecht.

 • NLDoet, waarbij vrijwilligers van buiten de vereniging zich inzetten voor de reddingsbrigade, bijvoorbeeld met klussen in ons botenhuis en onderhoud aan het materiaal.

 • Conditiezwemmen en zwemmen voor ouders (in plaats van wachten in de hal), hiervoor proberen wij één zwembaan vrij te houden.

Jaarlijkse evenementen

Kamp

Tijdens het kamp van Reddingsbrigade Utrecht wordt altijd veel gevaren en gezwommen en weinig geslapen. Er worden allerlei activiteiten gedaan van verband leggen tot spellen als levend stratego, of sublessen, tot boogschiet-clinics, of vlotten bouwen.

Vaartocht

Om de jeugd te laten ervaren hoe het is om als redder rond te varen in een reddingsvlet of op de snelle boot (de Rescue III of de RNR 490) wordt jaarlijks een vaartocht georganiseerd. Tijdens deze tocht wordt spelenderwijs kennis gemaakt met het communiceren via portofoon of het gebruik van een brancard.

Serious rescue

Elk jaar doet Reddingsbrigade Utrecht mee aan 3FM Serious Request. Wij noemen deze actie Serious Rescue. Vaste onderdelen zijn sponsorzwemmen en de vaartocht samen met andere Reddingsbrigades om het opgehaalde geld bij het glazen huis aan te bieden.

Utrechtse Unox Nieuwjaarsduik

Sinds 2017 zijn wij medeorganisator van de de Utrechtse nieuwjaarsduik. Er komen zo'n 300 deelnemers een duik nemen. In 2017 is ook burgemeester Jan van Zanen is in het koude water gedoken nadat hij het startschot had gegeven.

Bijzondere evenementen

Grand depart Tour de France (2015)

Met 17 boten sterk en bijna 80 vrijwilligers heeft Reddingsbrigade Utrecht meegeholpen aan een veilig verloop van de start van de Tour de France. In samenwerking met andere hulpdiensten zoals Politie en het Rode kruis is er goed werk geleverd: veel mensen zijn uit voorzorg uit het water gehaald en er is een flink aantal EHBO handelingen. Zo hebben de bezoekers veilig kunnen genieten van een mooi evenement. We kunnen terugkijken op een zeer succesvolle bewaking.

Sponsorvaartocht 100 jaar Reddingsbrigade Nederland (2017)

Om het jubileumjaar af te sluiten werd een miniatuur reddingspost van de Reddingsbrigade in Madurodam geopend. Aan de afsluiting van het jubileumjaar en de opening van de reddingspost was een sponsorvaartocht gekoppeld. Lifeguards van Reddingsbrigades afkomstig uit verschillende delen van het land zijn daarbij in open reddingsboten in 2 dagen van IJmuiden naar Madurodam gevaren, een afstand van zo’n 100 km.

Huldiging Oranje Leeuwinnen (2017)

Een mooie huldiging van de OranjeLeeuwinnen in Utrecht voor het Europees Kampioenschap. Het was erg druk, met veel bootjes op het water en top sfeer.

Elfsteden-zwemtocht met Maarten van der Weijden (2018 en 2019)

Wat een prestatie! Maarten van der Weijden heeft de Elfstedentocht zwemmend volbracht en daarmee een prachtig bedrag opgehaald voor kankeronderzoek: maar liefst 3.9 miljoen euro. Reddingsbrigade Utrecht heeft namens Reddingsbrigade Nederland meegeholpen met de waterveiligheid. Gedurende het evenement heeft de reddingsbrigade ook aandacht gekregen van het AD en Daniël speelt daarin een mooi rol (link).

Orange the World (2019)

Orange the World vraagt voor geweld tegen vrouwen. Minister Van Engelshoven en burgemeester Van Zanen drukten op de knop en alles rond stadhuis werd oranje verlicht. Met Reddingsbrigade Utrecht zorgden we voor het verlichten van de Stadhuisbrug.

Eerste 3 etappes van de Vuelta

Reddingsbrigade Utrecht is gevraagd te helpen bij de waterveiligheid voor de eerste drie etappes van de Vuelta in augustus 2020. Helaas is dit vanwege Corona niet doorgegaan. Wij hopen dat dit alsnog doorgaat in 2022.

jeugd.jpg

Voor de jeugd

Als je een spreekbeurt hebt of werkstuk moet maken voor school mogen leden altijd vragen om wat spullen te lenen. Neem daarvoor contact op met iemand van de brigade bij het zwembad, of vul het contactformulier in.

Ook hebben wij veel spellen en oefeningen verzameld die je thuis kunt doen.

bottom of page