top of page

Nieuwjaarsduik Utrecht 2023

Utrecht De Unox Nieuwjaarsduik in Utrecht staat weer voor de deur, kom jij ook?

Wij zijn er in ieder geval weer bij voor de veiligheid van de deelnemers.


Inschrijven kan online t/m 31 december 2022 via https://duik23.eventbrite.com of op 1 januari vanaf 11.00 uur aan de kassa.


Bekijk ook de tips hieronder, of luister naar het radiointerview dat Dilejan gisteren gegeven heeft op RTV Utrecht in het programma Utrecht komt thuis (start op 17 min 57).

Op 1 januari 2023 trotseren zo’n 350 sportievelingen de winterse kou voor een frisse, spetterende duik in de Haarrijnse plas. De 5e editie van de Unox Nieuwjaarsduik in Utrecht (na 2 jaar Corona-beperkingen) belooft weer een ultieme start te worden van het nieuwe jaar. Dappere duikers worden getrakteerd op een Unox muts, een warming-up van Saskia van de Brink met muziek van DJ Gio en dampende Unox snert na. De Haarrijnse Plas - bij Key West Beachhouse - is het decor van de Nieuwjaarsduik 2023. Het startschot klinkt om 12.00 uur. Kleedruimte is aanwezig.Tips

Weten wat er kan gebeuren, hoort bij een doordachte voorbereiding. De tijd rond en tijdens een nieuwjaarsduik (in zee of in binnenwater) heeft een groot effect op het lichaam. Reddingsbrigade Nederland adviseert alle deelnemers de navolgende tips ter harte te nemen:

  1. Neem alleen deel aan een goed georganiseerde nieuwjaarsduik. Bij voorkeur een waarbij vrijwilligers van een reddingsbrigade toezicht houden. Houd je aan de aanwijzingen van de organisatie. Ga niet 'wild' duiken, op locaties waar geen hulpverlening aanwezig is.

  2. Neem alleen deel als je je fit voelt. Is dat niet het geval of is het medisch niet verantwoord? Doe dan niet mee. Meld je meteen bij een hulpverlener (lifeguard, EHBO'er, huisarts) als je je kort voor, tijdens of kort na een nieuwjaarsduik onwel voelt.

  3. Zorg voor een doordachte voorbereiding. Lees vooraf alle beschikbare informatie. Arriveer op tijd, zodat je de locatie kunt bekijken én kunt uitzoeken waar hulpverleners zich bevinden.

  4. Zorg voor een warming-up. Houd daarbij zolang als mogelijk kleren en schoenen aan, tot kort voor het aftellen naar de nieuwjaarsduik. Blijf daarbij voortdurend in beweging.

  5. Bescherm jezelf tegen de kou van de lucht en het water. Zet een muts op; via je hoofd verlies je namelijk veel warmte. Heb je het normaal al vlug koud? Smeer je dan in met vaseline of draag een neopreen pak.

  6. Let op je kinderen! Verlies ze geen seconde uit het oog en houd ze bij voorkeur aan de hand. Door drukte kunnen kinderen in de problemen komen. Ouders moeten te allen tijde waken over de veiligheid en het welzijn van hun kinderen.

  7. Blijf dicht bij de kant. Ga niet te ver het koude water in. Bij voorkeur kun je er nog staan.

  8. Let ook op andere deelnemers. Drukte en enthousiasme kunnen leiden tot gevaarlijke situaties.

  9. Ga zo snel mogelijk weer het koude water uit.

  10. Warm direct na de nieuwjaarsduik op. Zoek een plekje uit de wind, bij voorkeur in een verwarmde ruimte. Droog jezelf helemaal af. Kleed je snel aan en doe direct slippers of schoenen aan. Alcohol werkt niet om op te warmen, integendeel; een koud lichaam in combinatie met alcoholgebruik kan onderkoeling veroorzaken. Neem juist een warme zoete drank en/of soep.

25 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page